Poslední diskuse

Návnady ze zemědělských potřeb

Navštívil jsem prvně zemědělské a chovatelské potřeby. Experimentálně jsem vzal za pár korun obyčejné šrotové peletky a aromatické řepkové peletky (kolem 13,-/kg), psí granule (20,-/kg). Řepka (28,-/kg) a 10 kg obyčejné kukuřice za 100,- se využijí vždycky a řepka je mnohem levnější než v rybářských potřebách (jako cokoliv, co se dá sehnat jinde). Rybí moučky (kolem 13,-/kg) nebyly na skladě. Pokud budou dobré, bude zbytečné zkoušet psí granule, které nemají to pravé aroma a musí se močit, aby neplavaly. Výhodou zemědělských potřeb je, že se dá ode všeho vzít libovolně malé množství a nízká cena není vázaná na velké balení.

Jak se ochlazuje, nenastává možná nejvhodnější doba k testování alternativních návnad, ale možná je to naopak - v létě je snazší rybu navnadit, takže by to nebyl žádný test. Budu zakrmovat hrubším partiklem, protože na mém revíru jsou mraky cejnků a cejnů 20-25 cm a to celou dobu lovu lovit nechci. Minule se hrubší partikl osvědčil v rychlosti přilákání ryb, přestože jediné aroma v partiklu byla skořice na kroupech, upečený šrot a betain v peletkách - ryby 30 cm reagovaly okamžitě. Sypká směs nebude potřeba ani na ucpání krmítka, protože propláchnuté kroupy ostatní částice dočasně slepí.

Šrot vynechám úplně. Šrotové a řepkové peletky se do 30-45 min. rozpadají na částečky, jak jsem zjistil, takže to nebude moc použitelné. Bude potřeba nedávat je do krmení hned, ale počkat, až ryby najedou a začnou žrát a pak je použít k udržení jich na místě.

Rozmočené psí granule použiju jako základ, k tomu rybí peletky 0,5 mm, konopí, kukuřici, řepku, kroupy, možná posilovač.

Hledání funkčních alternativ k drahým značkám (kterými neopovrhuji, ale nehodlám je používat furt) je sport.